Hajdú-Bihar 2. legnagyobb református temploma, a községbe látogatók egyik kedvelt látogatási színhelye.

A hagyomány szerint 9 településről látszó 42 m magas hófehér tornyú temploma 1887-88-ban épült Irinyi Sándor pécsi reáliskolai tanár tervei alapján eklektikus stílusban Kovács Dániel lelkipásztor itt eltöltött szolgálatának 51. évében. A hűséges templomépítő prédikátor a helyi református temetőben nyugszik. A templom bejárata fölötti karzaton Friedl Lipót által épített orgona található, mely jelenleg felújítás alatt áll. A toronyban két harang szolgál. A kisebbet (250 kg-os) Thúry János öntötte 1888-ban Budapesten, a nagyobbat (509 kg-os) Szlezák László 1924-ben ugyanott.
Erdődy-Szúnyogh Kúria, jelenleg általános iskolaként működik, de itt kerülnek megvalósításra az alapítvány nyári programjai (lecsófesztivál, gyermek-táboroztatás).

Írásos dokumentumokból kiderül, hogy Erdődy László birtokos tulajdonában volt az épület (1804). Később 1840 körül Szunyogh család tulajdonát képezi. Az 1940-es évek elejétől egészen 1990-ig a Nagyközségi Közös Tanács volt a kastély gazdája. Közben az épület állaga egyre rosszabb lett és teljes pusztulás veszélye fenyegette. A rendszerváltás után az Esztári Polgármesteri 1992-ben saját erőből felújította. Ma iskola működik benne.
Tájház - közösségi tér – az alapítvány fenntartásában működik: hagyományőrző-, népművészeti ,- tevékenységek, vásár, kézműves tábor helyszíne, szervezetünk más rendezvényeihez is kapcsolódik kemencés ételek készítésével, önálló és kapcsolt rendezvény helyszínként évente 600-700 látogató fordul meg itt.

Esztár tájházát 2008 tavaszán nyitották meg. A háromosztatú, középparaszti lakóház helyiségeit, csonkakontyos nádfedelét, faoszlopos tornácát és deszkakerítését ezt megelőzően állították helyre, és rövid idő alatt annyi berendezési és használati tárgy gyűlt össze a településről, hogy szinte hiánytalanul be is tudták rendezni a tájházat.
Hosszú évek után, ismét elmondhatja a község lakossága, hogy van Esztárnak rendezvényháza, 2013.12.15-én megnyitotta kapuit a "MOY" Rendezvényház. A Pribék Zoltán és felesége által megálmodott és létrehozott Moy rendezvényház elkészültére a falu lakossági is nagyon büszke! Az elmúlt évek során sok családnak okozott fejtörést, hogy a számukra fontos családi eseményt, hol és hogyan rendezze meg, megfelelő épület és infrastruktúra nélkül. Ezzel a fejlesztéssel, nagyon szép, kulturált és kényelmes körülmények között lehet családi rendezvényeket tartani.

A létesítményben egy két sávos bowlingpáya, egy bárrész, egy 204 m2-es konferencia-, rendezvényterem főzőkonyhával várja a kikapcsolódni vágyó valamennyi korosztályt.

Vállalják céges rendezvények, lakodalmak, családi események teljes körű lebonyolítását igényes környezetben, igényes kiszolgálással és barátságos árakkal!

A fejlesztés eredményeként az agroturisztikai bemutató házban szervezünk és lehetőséget nyújtunk a falusi esztári ízek minél szélesebb ételféleségeinek bemutatásában.

A település turisztikai célú kínálatában új elemként jelentkezik a étesítményben elkészített hagyományos falusi húsételek, disznótoros sertésfeldolgozás bemutatása, népszerűsítése is. A fejlesztés helyszíne önálló rendezvényeivel (böllérfesztivál, disznótoros vendégnapok, bemutatók, kóstolók) önmagában is növeli településünk turisztikai vonzerejét. Növekszik a helyi gasztroturisztikai rendezvények egymást kiegészítő kínálata, mely növeli a helyben eltöltött vendégéjszakák számát.

Az Esztár mellett található horgásztó a helyi Horgászegyesület fenntartásában működik. Évente 200-300 vendéghorgász tölti el itt kellemesen a szabadidejét.
Horgászturizmus és természetjárási lehetőségek a Berettyó folyó mentén.