Tájház - közösségi tér – az alapítvány fenntartásában működik: hagyományőrző-, népművészeti ,- tevékenységek, vásár, kézműves tábor helyszíne, szervezetünk más rendezvényeihez is kapcsolódik kemencés ételek készítésével, önálló és kapcsolt rendezvény helyszínként évente 600-700 látogató fordul meg itt.

Esztár tájházát 2008 tavaszán nyitották meg. A háromosztatú, középparaszti lakóház helyiségeit, csonkakontyos nádfedelét, faoszlopos tornácát és deszkakerítését ezt megelőzően állították helyre, és rövid idő alatt annyi berendezési és használati tárgy gyűlt össze a településről, hogy szinte hiánytalanul be is tudták rendezni a tájházat.

A fejlesztés eredményeként az agroturisztikai bemutató házban szervezünk és lehetőséget nyújtunk a falusi esztári ízek minél szélesebb ételféleségeinek bemutatásában.

A település turisztikai célú kínálatában új elemként jelentkezik a étesítményben elkészített hagyományos falusi húsételek, disznótoros sertésfeldolgozás bemutatása, népszerűsítése is. A fejlesztés helyszíne önálló rendezvényeivel (böllérfesztivál, disznótoros vendégnapok, bemutatók, kóstolók) önmagában is növeli településünk turisztikai vonzerejét. Növekszik a helyi gasztroturisztikai rendezvények egymást kiegészítő kínálata, mely növeli a helyben eltöltött vendégéjszakák számát.

A településen régi hagyománya van a hagyományos sertés feldolgozás disznótoros ételek készítésnek. A húsételek magukon viselik a bihari és az esztári tájjelleg sajátosságait is. A fejlesztéssel célunk ezen a hagyományok megtartása, továbbadása, mert félő, hogy ilyen irányú közösségi tér létrehozása nélkül az idő múlásával értékeink sajátosságaiból veszítünk, azok más gasztrokultúrák jegyeit veszik magukra.