Rólunk

Esztár címere Esztár címere

Esztár község Hajdú-Bihar Megye keleti részén, a román határ mellett helyezkedik el. A szomszédos Pocsaj községgel szinte teljesen egybeépült település. Debrecentől 31 km-re, Berettyóújfalutól pedig 21 km távolságra fekszik. Közúton Debrecen felől a 4808-as, Berettyóújfalu felõl a 4812-es úton közelíthető meg, közös vasútállomása van Pocsajjal (Pocsaj-Esztár) a Debrecen – Sáránd – Nagykereki vasútvonalon. Tájföldrajzi szempontból Esztár a Berettyó – Körös vidék alföldi középtáj Berettyó – Kálló köze és Érmelléki löszös hát kistájainak határán fekszik. A településtől délre folyik a Berettyó. A falu nyugati határában található a helyi természeti értékként nyilvántartott, értékes madárfaunával rendelkező Nagyszék-tó.

Jelenleg az Esztárra érkező turisták számaévente 4-5000 fő, ami főként a minden évben megrendezendő Szüreti Napoknak és az Esztárból Elszármazottak Találkozójának köszönhető.

Az Esztár Fejlődéséért Alapítványnak, aki a megalakulása óta részt vesz a település közösségi életének megformálásában, az „Ízek Háza" megnyitásával az a célja, hogy a település turisztikai látogatottságát nagymértékben növelje.

A legsikeresebb rendezvényeink gasztronómiai jellegűek, melyek alapjai a helyi gazdálkodáson alapuló termékek. Mivel Esztáron régi hagyománya van a hagyományos sertés feldolgozásnak, disznótoros ételek készítésének, jelen projekt célja, hogy a helyi értékeket kihasználva új szolgáltatással kapcsolódjanak be a község turisztikai életébe.

A létesítményben többek között a tájjellegű hagyományos falusi húsételek, disznótoros sertésfeldolgozás is bemutatásra, népszerűsítésre kerül. Az agroturisztikai létesítmény földrajzi adottságait tekintve több szállal kapcsolódik a térség egyéb turisztikai szolgáltatásaihoz, mely új elemként jelentkezik a település kínálatában. A beruházás helyszínén a hagyományos ételek és helyi népművészeti hagyományokkal ötvözött rendezvények megvalósítása (Bihari Böllértalálkozó, Hagyományos ételek kóstolója és bemutatója, Disznótoros vendégnapok) a cél, melyek valamennyi társadalmi réteget és korcsoportot érintenek.