Településünk és szervezetünk legnagyobb turisztikai rendezvénye, a 2015-ben már negyedik alkalommal megrendezendő egynapos fesztivál, mely 2014-ben közel 5000 fő látogatót vonzott községünkbe, és mára megyei szintű rendezvénnyé nőtte ki magát.

Ismét tanúi lehetünk a Guiness rekord kísérletnek melynek során megpróbáljuk elkészíteni a világ legnagyobb mennyiségű lecsóját. A hangulatról több ismert előadó és helyi fellépő fog gondoskodni, valamint szórakoztató programjaink is érdekesnek ígérkeznek (lecsós ételkülönlegességek, lecsóexpress, italbringa, quadozás stb.). A gyerekekről sem feledkezünk meg, várják őket a gyerekprogramok (légvár, játszóház, kézművesiparok stb.).

Idén is várjuk a főzőverseny résztvevőit, ahol komoly díjjal jutalmazzuk a legfinomabb ételeket!
A településről elszármazott lakosoknak 2 évente megszervezett rendezvény, a település értékeinek bemutatása

Ebben az évben településünk 800 éves lesz, e jeles alkalmat szeretnénk megünnepelni. Az egész éves programsorozat keretein belül megrendezésre kerül a III. Elszármazottak Találkozója.
A következő találkozó időpontja: 2015. július 4. (szombat)

Tisztelettel és szeretettel várjuk mindazokat haza, akik itt születtek, itt laktak, akiket gyökereik valamilyen módon Esztárhoz kötnek. 
Az egész napos népművészeti és gasztronómiai bemutatókkal tűzdelt hagyományőrző napon mintegy 6-700 látogató fordul meg településünkön.
2015.március13-án is megrendezésre került az Esztári Pogácsafesztivál, immár 2. alkalommal. Tavaly sikeres rendezvényt tudhattunk magunk után, így az idén nagy lelkesedéssel vágtunk bele újra a fesztivál megrendezésébe, melyen nyolc település vett részt: Berettyóújfalu, Komádi, Hosszúpályi, Derecske, Mikepércs, Sáránd, Pocsaj, Hencida, és a házigazda Esztár.

Minden csoport finom pogácsát és pálinkát hozott magával, tavalyi jó hangulatot megőrizve szerettük volna ha a csapatok még kellemesebben éreznék magukat, így a zsűrizés feladatába is bevontuk őket ellentétben az előző évvel szemben.
Települési rendezvény, sport és szórakoztató rendezvényekkel  500-1000 fő látogatóval
A főleg gyermekek és családok számára megrendezett eseményen főként népi játékok, ügyességi vetélkedők, hagyományőrző csoportok bemutatója jelenik meg 2-300 fő látogatóval.
Egynapos rendezvény a lovassportok kedvelőinek.
Bihari ételek csapatverseny, séfek csatája