Esztár - Ízek Háza

Esztár - Ízek Háza Esztár - Ízek Háza

A fejlesztés eredményeként az agroturisztikai bemutató házban szervezünk és lehetőséget nyújtunk a falusi esztári ízek minél szélesebb ételféleségeinek bemutatásában.

A település turisztikai célú kínálatában új elemként jelentkezik a étesítményben elkészített hagyományos falusi húsételek, disznótoros sertésfeldolgozás bemutatása, népszerűsítése is. A fejlesztés helyszíne önálló rendezvényeivel (böllérfesztivál, disznótoros vendégnapok, bemutatók, kóstolók) önmagában is növeli településünk turisztikai vonzerejét. Növekszik a helyi gasztroturisztikai rendezvények egymást kiegészítő kínálata, mely növeli a helyben eltöltött vendégéjszakák számát.


A településen régi hagyománya van a hagyományos sertés feldolgozás disznótoros ételek készítésnek. A húsételek magukon viselik a bihari és az esztári tájjelleg sajátosságait is. A fejlesztéssel célunk ezen a hagyományok megtartása, továbbadása, mert félő, hogy ilyen irányú közösségi tér létrehozása nélkül az idő múlásával értékeink sajátosságaiból veszítünk, azok más gasztrokultúrák jegyeit veszik magukra.


Esztár folyóparti és horgásztóval rendelkező település révén nagy hagyományokkal rendelkezik halételek készítésében. Programjainkba a helyi horgászegyesületet is bevonva kívánjuk halételeinket népszerűsíteni.

Alapelvünk, hogy a helyi ételek helyi alapanyagokból készüljenek, ezért előtérbe helyezzük partnereink, helyi gazdák húsféleségeiből, az Önkormányzat kertészetéből származó zöldségeiből készített bográcsos ételek "vendégfogadó" szerepét. Az alapítvány már működő közösségi helyszínén hagyományos kemencés ételeink már állandó elemei Szüreti, Szentgyörgynapi, Hagyományőrző stb. rendezvényeinknek. Az Esztár-Ízek Háza helyszín lehetővé teszi házi jellegű péksütemények, sültek turisztikai vonzerejének erősítését.


Jelenleg az Esztárra érkező turisták számaévente 4-5000 fő. A település turisztikai vonzereje legfőképp rendezvényeinkre, hagyományos ételeinkre épül. A legsikeresebb rendezvények gasztronómiai jellegűek, melyek helyi gazdálkodáson alapuló zöldségtermesztés "termékei" (Lecsófesztivál, Szüreti nap, Kemencés ételek, "Esztár Ize-Java" termékcsalád). A rendezvényeken megjelenő vendégek Esztár nevét a jóízű ételek, sikeres gasztro-rendezvények jelzőivel társítják, ezt a felépített helyi értékeket kihasználva kívánunk az új szolgáltatással bekapcsolódni a község turisztikai életébe.

A beruházás helyszínén a hagyományos ételek és helyi népművészeti hagyományokkal ötvözött rendezvények megvalósítása (Bihari Böllértalálkozó, Hagyományos ételek kóstolója és bemutatója, Disznótoros vendégnapok) a cél, melyek valamennyi társadalmi réteget és korcsoportot érintenek.

Az Esztár-Ízek Háza az alábbi termékek árusításának, bemutatásának ad teret:

- esztárize java termékkör (sűrített paradicsom, ketchup, paradicsomlekvár, savanyúságok, házi száraztésztaféleségek, paprikakrém, zakuszka)
- bohos ostor/karikás ostor termékei
- helyi kerámia termékek
- kecsketejes szappan
- szőttesek
- aszalt gyümölcsök
- fatüzelésű kemencés péksütemények
- Török Farm tejtermékei